Energisnåla produkter

Vad drar mest el i hemmet?

 

Funderar du över vad som drar mest el i hemmet nu när elpriserna är höga? Här listar vi de vanligaste energibovarna i ditt hem och tipsar om hur du kan dra ner på din energiförbrukning.

Vad är det egentligen som förbrukar mest el i hemmet? Är det din uppvärmning, tvättmaskin, kylskåp eller handdukstork som drar mest ström? Genom att ta reda på vad som har hög energiförbrukning i ditt hem kan du aktivt jobba för att sänka din elförbrukning och spara pengar.

Efter uppvärmningskostnaden så är hushållselen, såsom tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, spis, kyl och frys, det som drar mest el. Nedan kommer fakta och konkreta tips på hur du kan energieffektivisera ditt hem och på så sätt få en lägre elräkning.

 

Vad drar mest el i ett hus?

1. Uppvärmning och varmvatten. Generellt sett är det husets uppvärmning och varmvatten som förbrukar allra mest energi. Vilket värmesystem du har påverkar självklart din elkostnad, där direktverkande el är mer energikrävande än till exempel bergvärme. Att installera en luftvärmepump kan vara en bra lösning för att dra ner på värmekostnaden. Många luftvärmepumparna har gått över till ett miljövänligare och effektivare köldmedium (R32). De har en effektiv kompressor och är mycket effektiv vid kallt väder. Flera modeller är dessutom utrustade med intelligenta system med kontroll över molnet. En enklare åtgärd för att behålla värmen i huset är att täta fönster och dörrar, då ca 35% av värmen i genomsnitt försvinner den vägen. För att dra ner på varmvattenanvändandet finns effektiva kranar som kan minska förbrukningen med 40%.

2. Hushållsel i kök och badrum/tvättstuga. Alla apparater som är till för att kyla eller värma drar en del el. Här ingår vitvaror som tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, spis, kyl och frys. Vitvaror som är mer än tio år drar betydligt mycket mer el än nya. Värt att tänka på ät att energiåtgången för kyl, frys och frysbox kan bli ganska hög eftersom de är på dygnet runt. Kyl och frys som är tio år gamla drar ungefär dubbelt så mycket el än nya och femton år gamla drar tre gånger så mycket, vilket beror på effektivare kompressor och tjockare isolering. Om du ska byta ut dina vitvaror till nya energisnåla så finns det alltså stora möjligheter att sänka din elförbrukning. Det du ska titta på är energimärkning och produktegenskaper såsom automatisk avfrostning på frys, självrengörande kondensor på tork och att det finns program som är energisnåla. Värmepumpstumlare är den torktumlare som kommer upp i energiklass A++ eller bättre, då den återanvänder värmen när den torkar, vilket gör det till det mest energisnåla valet i val av torktumlare. Är man inte i ett läge där man ska köpa nya energisnåla vitvaror så kan du spara en hel del genom att utnyttja dina maskiner på rätt sätt, till exempel genom att fylla disk- och tvättmaskin, ha lock på kastrullen när du ska koka något på spisen och att inte ha kallare temperatur i kyl och frys än rekommenderat.

3. Elektrisk golvvärme, handdukstork och AC. Det är skönt att ha varma golv under vinterhalvåret och ett svalt sovrum på somrarna, men det leder också till en högre elförbrukning. Handdukstorken i badrummet drar också en del el, särskilt om du glömmer att stänga av den när handdukarna är torra.

4. Stand-by och belysning. Apparater som datorer, tv, mobilladdare och kaffebryggare vet vi förbrukar el när de används, men det kan också vara så att de fortsätter dra en del el när de står i stand-by läge. En timer eller grenkontakt med en avstängningsknapp kan vara en lösning om man inte drar ut kontakten. Belysning kan också dra en hel del energi, speciellt om du glömmer att släcka efter dig. Ett tips är att byta ut alla lampor till led eller lågenergilampor och att utebelysningen drivs av solceller

Diagram på elförbrukning i en villa

Diagrammet visar hur användningen av hushållsel (allt utom uppvärmning) fördelar sig mellan olika områden. 

  • Belysning 1000 kWh
  • Matlagning 800 kWh
  • Kyl och frys 1000 kWh
  • Tvätt och tork 1000 kWh
  • Disk 350 kWh
  • Elektroniska apprater 850 kWh

 

 

Vad drar mest el i en lägenhet?

Elkostnaderna i en lägenhet kan se ganska olika ut beroende på om vad som ingår i din hyra/månadsavgift samt hur lägenhetshuset värms upp. Sedan beror det också på om hur de olika tillbehör i hemmet, såsom handdukstork, golvvärme och spis är el-, vatten- eller gasburna. Nedan kommer generell information om de saker som förbrukar mest energi i en lägenhet.

1. Köket. Är apparaten till för att kyla eller värma drar den mycket el. Vitvaror som kyl, frys, diskmaskin, spis och ugn är de apparater som förbrukar mest energi i en lägenhet. Har du egen tvätt och tork så innefattas dessa också. Har du äldre vitvaror kan du räkna med att de använder mer el än vad nya produkter gör.

2. Stand-by läge och belysning. Apparater som datorer, tv, mobilladdare och kaffebryggare vet vi förbrukar el när de används, men det kan också vara så att de fortsätter dra en del el när de står i stand-by läge. En timer eller grenkontakt med en avstängningsknapp kan vara en lösning om man inte drar ut kontakten. Belysning kan också dra en hel del energi, speciellt om du glömmer att släcka efter dig. Ett tips är att byta ut alla lampor till led eller lågenergilampor.

3. Elradiatorer, fläktar och elektriska handdukstorkar. De flesta av oss som bott i en lägenhet vet att det kan bli ganska kallt på vintrarna och för varmt på somrarna. Produkter som elradiatorer och fläktar kan då vara lockande att sätta i gång, vilket leder till ökad elkostnad då de kan vara stora energitjuvar, i synnerhet om de står på dygnet runt, Samma sak gäller även för handdukstorken i badrummet, om den är elektrisk.
 

 

Vad kan jag göra för att minska energiförbrukningen?

  •   Sänk temperaturen inomhus med någon grad
  •   Se över dina värmekällor, byt ut och/eller komplettera om möjligt.
  •   Täta dörrar och fönster
  •   Duscha i stället för att bada. Byta till effektiva kranar.
  •   Låt inte kran och dusch stå på när du tvålar in dig eller borstar tänderna.
  •   Kör i gång disk- och tvättmaskin bara när den är full
  •   Använd energibesparingsprogram / eco-program på disk- och tvättmaskin
  •   Häng upp tvätten i stället för att torktumla den
  •   Byt ut gamla vitvaror till moderna alternativ med låg energiförbrukning
  •   Stäng av eldriven golvvärme och handdukstork
  •   Dra ut sladdar på apparater du inte använder ofta, sätt in timer.
  •   Släck efter dig när du går ut från rummet
  •   Byt till led- eller lågenergilampor
  •   Använd solcellsdriven utebelysning

 

 

Kylar och frysar står på dygnet runt, året runt och är därmed en av de produkter i hemmet som drar mest energi. Kylar och frysar har fått lägre energianvändning En kombinerad kyl och frys drar ungefär 200 kilowattimmar per år, att jämföra med för tio år sedan då en liknande kyl och frys drog dubbelt så mycket och för 15 år sedan drog den tre gånger mer än idag. Kylar och frysar har fått effektivare kompressorer och tjockare isolering.

Energimärkningen På energimärkningen visas energiklassen på skalan A-G. När du jämför olika kylar och frysar, titta även på energianvändningen per år. Detta visas på energimärkningen som kilowattimmar per annum, där annum betyder år.

Tips för din kyl och frys

  • Kontrollera temperaturen i kyl och frys, i kylen rekommenderas +4 grader och i frysen -18 grader.
  • Låt maten svalna innan du sätter in den i kylskåpet.
  • Frosta av frysen om den inte har automatisk avfrostning.
  • Försök undvika att placera kylen och frysen nära den heta hällen eller ugnen för då riskerar elanvändningen att öka.

Tvättmaskiner använder allt mindre energi. Hur ofta du tvättar påverkar också energianvändningen. Kostnaden för vatten och tvättmedel tillkommer. Du kan själv påverka energianvändningen och därmed kostnaden beroende på hur ofta du tvättar. Att tvätta i 40-grader istället för 60-grader, när det är möjligt, kan nästan halvera energianvändningen.

Nya tvättmaskiner tvättar rent

Det finns krav på att alla nya tvättmaskiner ska tvätta rent. Välj det energimärkta tvättprogrammet Eco 40-60-grader.

Energimärkningen

På energimärkningen visas energiklassen, på skalan A-G. Energianvändningen för 100 tvättar visas också på märkningen. Tvättar du mer än 100 gånger per år ökar energianvändningen jämfört med vad som visas på energimärkningen.

Tips för din tvättmaskin

  • Hur ofta du tvättar påverkar energianvändningen.
  • Bra centrifugering minskar energianvändningen vid torkningen.
  • Tvätta vid 40-grader istället för 60-grader när det är möjligt. Då kan du nästan halvera energianvändningen.

Det går åt betydligt mer energi att torka tvätten i torktumlare än det gör att tvätta den. Att torktumla tvätten drar två till tre gånger mer energi än att tvätta den.

Energiklass på skalan A+++ till D

Energieffektivitetsklassen visas på en skala från A+++ till D, där A+++ är effektivast. Det är idag bara torktumlare med värmepumpsteknik som klarar klasserna A++ eller bättre. De ser ut som andra torktumlare på utsidan, men under skalet finns en värmepump som återvinner värmen och på så sätt blir torktumlaren effektivare.

Energimärkningen

På energimärkningen visas energiklassen, där energiklass A+++ är effektivast. Energianvändningen per år utgår ifrån att du torkar 160 gånger per år. Torkar du inte så ofta kan du räkna med en lägre energianvändning och torkar du oftare ökar energianvändningen. Det finns krav på att alla nya torktumlare ska torka bra.

Tips för din torktumlare

  • Bra centrifugering på tvättmaskinen sparar både tid och energi vid torkningen.
  • Luddfiltret ska vara lätt att göra rent och det ska vara lätt att tömma vattenbehållaren med kondensvatten, om du inte väljer att koppla torktumlaren direkt till avloppet.
  • Gör rent kondensorn regelbundet, på så sätt förblir torktumlaren energieffektiv. Det finns torktumlare som har självrengöring av kondensorn.
  • Har du torktumlat tvätten blir den ofta mjuk och slät, så du sparar energi och tid på strykningen.
  • Om du har möjlighet och när vädret tillåter kan du torka tvätten utomhus för att spara energi.

Det är energismartare att diska i diskmaskin jämfört med att diska för hand. Det beror främst på att det går åt mycket mindre varmt vatten. Det går åt tre till fyra gånger mer energi vid handdisk jämfört med maskindisk. Det gäller även om du diskar och sköljer i diskho eller balja.

Diskmaskiner diskar rent

Det finns krav på att alla nya diskmaskiner måste diska rent. Välj det energimärkta Eco-programmet när du diskar. Då får du både en låg energianvändning och ren disk.

Energimärkningen

På energimärkningen visas energiklassen på skalan A-G och elanvändningen för 100 diskomgångar. Om du diskar oftare ökar energianvändningen jämfört med vad som visas på märkningen.

Tips för din diskmaskin

  • Skrapa av matresterna innan du sätter in disken i maskinen. Undvik att skölja disken under rinnande varmt vatten för då ökar energianvändningen.
  • Kolla inredningen. Ta med några av de glas och tallrikar du använder mest och kontrollera att de passar i korgarna på diskmaskinen innan du handlar. På så sätt blir det enklare att fylla diskmaskinen.
  • Buller är viktigt eftersom diskmaskinen är i köket, de flesta diskmaskiner är tysta, men tänk på att installationen kan påverka hur du upplever ljudet. Buller visas på energimärkningen.

Samsung - WW80CGC04CAHEE
badge
  • Kapacitet (kg): 8
  • Centrifugering (varv/min): 1400
  • Dosering av tvättmedel: Traditionell
9 990:-
I lager
Samsung - RR39C76C722-EF
badge
  • Färg: Svart
  • Höjd (cm): 186
  • Bredd (cm): 59.5
21 490:-
I lager
ASKO - R23841W
  • Färg: Vit
  • Höjd (cm): 185
  • Bredd (cm): 59.5
17 395:-
I lager
Samsung - Bespoke DW60BB890UAPET - Clean white
43%
  • Invändig belysning (Ja/Nej): Ja
  • Toppkorg (Ja/Nej): Ja
  • Ljudnivå (dBA): 40
9 990:-
17 489:-
I lager
Electrolux - EW6F6548Q3 - Autodose & WIFI
badge
46%
  • Kapacitet (kg): 8
  • Centrifugering (varv/min): 1400
  • Dosering av tvättmedel: Automatiskt
6 990:-
12 990:-
I lager
Samsung - DW60BG830I00EE
badge
  • Invändig belysning (Ja/Nej): Ja
  • Toppkorg (Ja/Nej): Ja
  • Ljudnivå (dBA): 40
14 990:-
I lager
Bosch - WGG244FTSN, Serie 6 - 9kg, 1400varv, i-Dos
badge
50%
  • Kapacitet (kg): 9
  • Centrifugering (varv/min): 1400
  • Dosering av tvättmedel: Automatiskt
9 990:-
19 990:-
I lager
Siemens - SN65EX08CE - iQ500, helintegrerad med belysning
badge
54%
  • Invändig belysning (Ja/Nej): Ja
  • Toppkorg (Ja/Nej): Ja
  • Ljudnivå (dBA): 42
9 990:-
21 599:-
Hoover - H3WS610TAMCE/1-S
  • Kapacitet (kg): 10
  • Centrifugering (varv/min): 1600
  • Dosering av tvättmedel: Traditionell
7 695:-
7 995:-
I lager
Bosch - SMU6ZCS10S - Serie 6,  toppkorg, Wifi, Zeolith & belysning
badge
49%
  • Invändig belysning (Ja/Nej): Ja
  • Toppkorg (Ja/Nej): Ja
  • Ljudnivå (dBA): 40
9 990:-
19 599:-
I lager
Siemens - WG44G2ZPDN
  • Kapacitet (kg): 9
  • Centrifugering (varv/min): 1400
  • Dosering av tvättmedel: Traditionell
9 990:-
Electrolux - EW8F2966Q7 - UltraCare 800 Autodose
badge
20%
  • Kapacitet (kg): 9
  • Centrifugering (varv/min): 1600
  • Dosering av tvättmedel: Automatiskt
9 990:-
12 490:-
I lager
Samsung - DW60CG880I00ET
badge
  • Invändig belysning (Ja/Nej): Ja
  • Toppkorg (Ja/Nej): Ja
  • Ljudnivå (dBA): 43
18 990:-
I lager
Samsung - Bespoke DW60BB890UAPET utan panel
  • Invändig belysning (Ja/Nej): Ja
  • Toppkorg (Ja/Nej): Ja
  • Ljudnivå (dBA): 40
16 499:-
I lager
Siemens - WG42G10LDN
badge
33%
  • Kapacitet (kg): 9
  • Centrifugering (varv/min): 1200
  • Dosering av tvättmedel: Traditionell
5 990:-
8 990:-
I lager
Gram - WDE 71814-92
badge
39%
  • Kapacitet (kg): 8
  • Centrifugering (varv/min): 1400
  • Dosering av tvättmedel: Traditionell
5 490:-
8 990:-
I lager
ASKO - W6124X.W/3 - AutoDose, 1400rpm, 12kg
  • Kapacitet (kg): 12
  • Centrifugering (varv/min): 1400
  • Dosering av tvättmedel: Automatiskt
24 895:-
I lager
Electrolux - EW6F6448Q4 - Autodose
badge
25%
  • Kapacitet (kg): 8
  • Centrifugering (varv/min): 1400
  • Dosering av tvättmedel: Automatiskt
7 490:-
9 989:-
I lager
Smeg - STX325BLLC
badge
17%
  • Invändig belysning (Ja/Nej): Ja
  • Toppkorg (Ja/Nej): Ja
  • Ljudnivå (dBA): 42
12 490:-
14 990:-
I lager
Bosch - WGG244ZMSN, Serie 6 - 9kg, 1400varv, ånga
badge
  • Kapacitet (kg): 9
  • Centrifugering (varv/min): 1400
  • Dosering av tvättmedel: Traditionell
8 995:-
I lager
Bosch - WGE0240ASN - Serie 2
  • Kapacitet (kg): 7
  • Centrifugering (varv/min): 1400
  • Dosering av tvättmedel: Traditionell
7 795:-
I lager
ASKO - W6098X.S/3 - AutoDose, 1800rpm, 9kg
  • Kapacitet (kg): 9
  • Centrifugering (varv/min): 1800
  • Dosering av tvättmedel: Automatiskt
24 895:-
Gram - WTL 2181390 - Energiklass A
badge
31%
  • Kapacitet (kg): 8
  • Centrifugering (varv/min): 1300
  • Dosering av tvättmedel: Traditionell
4 990:-
7 195:-
I lager
ASKO - R23841S
  • Färg: Grå metallisk
  • Höjd (cm): 185
  • Bredd (cm): 59.5
18 095:-
I lager
ASKO - W6098X.W/3 - AutoDose, 1800rpm, 9kg
  • Kapacitet (kg): 9
  • Centrifugering (varv/min): 1800
  • Dosering av tvättmedel: Automatiskt
23 295:-
I lager
Siemens - WG44G2FPDN - iQ500, iDos, 9kg, 1400varv
badge
  • Kapacitet (kg): 9
  • Centrifugering (varv/min): 1400
  • Dosering av tvättmedel: Automatiskt
17 899:-
Siemens - SX75ZX07CE, iQ500 - Passar IKEA Metod
badge
  • Invändig belysning (Ja/Nej): Ja
  • Toppkorg (Ja/Nej): Ja
  • Ljudnivå (dBA): 40
25 699:-
I lager
Bosch - WAN2821SSN, serie 4 - 8kg, 1400varv, ånga
badge
  • Kapacitet (kg): 8
  • Centrifugering (varv/min): 1400
  • Dosering av tvättmedel: Traditionell
7 990:-
I lager
Bosch - WGG246FASN - Serie 6
badge
25%
  • Kapacitet (kg): 9
  • Centrifugering (varv/min): 1600
  • Dosering av tvättmedel: Automatiskt
7 490:-
9 990:-
I lager
Bosch - SMU6ZCW10S - Serie 6, toppkorg, Wifi, Zeolith & belysning
badge
49%
  • Invändig belysning (Ja/Nej): Ja
  • Toppkorg (Ja/Nej): Ja
  • Ljudnivå (dBA): 40
9 490:-
18 599:-
I lager