Bevattning
En förutsättning för att dina växter ska få en god tillväxt, är vatten. För att få sunda plantor krävs också tillgång till syre i jorden, och om växterna vattnas jämnt och regelbundet blir de starka, vilket i sin tur förebygger angrepp från insekter och svampsjukdomar. För att få bästa resultat samtidigt som du sparar vatten bör du vattna rabatter, odling och växter på morgonen när temperaturen är som lägst. Tidig morgon vid kl 03-06 är egentligen optimalt om sommare ... Läs mer
Köpråd Bevattning
En förutsättning för att dina växter ska få en god tillväxt, är vatten. För att få sunda plantor krävs också tillgång till syre i jorden, och om växterna vattnas jämnt och regelbundet blir de starka, vilket i sin tur förebygger angrepp från insekter och svampsjukdomar. För att få bästa resultat samtidigt som du sparar vatten bör du vattna rabatter, odling och växter på morgonen när temperaturen är som lägst. Tidig morgon vid kl 03-06 är egentligen optimalt om sommaren, men att vattna på kvällen är helt klart bättre än mitt på dagen. Då undviker du att få brännmärken på bladen av varmt vatten samtidigt som du minimerar avdunstning. Vi har alla olika favoritfunktioner när det kommer till bevattning, och därför säljer vi olika system och funktioner, både till balkongodlaren och den större villaträdgården.
För att ta vara på det vattnet som erbjuds dig i form av regn, kan du behöva en regnvattentunna – då gör du även miljön en tjänst! Här finns också olika munstycken, slangvindor och sprinklersystem, kopplingar och timers. Allt för att göra trädgårdsskötseln så rolig, men samtidigt också så underlättande som möjligt. Eller spara upp till 70% vatten genom att använda en fuktslang och använd till dina rader av plantor.
Här kommer 10 regler att leva efter när det kommer till bevattning;
1. Håll jämn fuktighet. De flesta växter tycker om jämn fuktighet. Men en viss uttorkning före vattningen förbättrar rötternas tillväxt.
2. Vattna mer sällan men ordentligt. Blomsterrabatter behöver vanligtvis vattnas en till två gånger i veckan, och tänk på att det är bättre att vattna mycket och sällan än lite och ofta.
3. Vattna sent på kvällen eller tidigt på morgonen. På kvällen och natten, när jorden är sval, avdunstar mindre vatten än på dagen när jorden är varm. Då kan växterna förse sig med vatten inför nästa dags hetta.
4. Håll bladen torra. Våta blad är en grogrund för sjukdomar. Om bladen är fuktiga över natten kan de till exempel angripas av bladmögel. Blad som vattnas i solen kan få små brännmärken (på grund av vattendropparnas förstoringsglaseffekt).
5. Använd rätt vattenmängd. Tillräcklig bevattning innebär att vattnet når ända ned till rötterna. Om du använder för lite vatten når det inte längre än till det övre jordlagret. Tillräcklig bevattning betyder också att växterna är särskilt beroende av jämn fukthalt i jorden ända tills de är redo för skörd.
6. Vattna rikligt och lite i taget. Vatten behöver lite tid för att sippra ned i jorden. Det är bättre att vattna lite i taget än att låta vattnet rinna undan innan det hinner tas upp av jorden.
7. Vattna målinriktat men fördela vattnet. Att alltid vattna vid en och samma plats leder till ensidig rottillväxt och en sämre absorbering av näringsämnena i jorden. Vattna därför alltid runt hela växten och fördela vattnet över hela bevattningsområdet.
8. Bevattna på ett sätt som inte i onödan slösar på vattnet. Vattna så mycket som behövs och så lite som möjligt. Detta blir lättare med ett automatiskt bevattningssystem med fuktgivare – i rabatten, på balkongen och i gräsmattan.
9. Undvik att mätta jorden. Om jorden är mättad av vatten kan inte syret nå rötterna – rötternas celler drunknar utan syre.
10. Använd högkvalitativ, lerrik jord. Jord med mycket lermineraler expanderar lättare och kan därför hålla kvar vattnet i jorden bättre och mer jämnt fördelat. Under våta somrar och på vintern är det viktigt att vattnet dräneras för att förhindra att jorden mättas.