Kaffe & espresso
Svenskarna dricker cirka nio kilo kaffe per person och år. Kaffe är världens andra största handelsvara. På första plats kommer olja. Det finns i dag ungefär 25 miljoner bönder i mer än 50 länder som är involverade i att producera kaffe. Men långt ifrån alla vet att kaffet kommer från ett bär, varit vin från början och kan bota sjukdomar. ... Läs mer
Köpråd Kaffe & espresso
Svenskarna dricker cirka nio kilo kaffe per person och år. Kaffe är världens andra största handelsvara. På första plats kommer olja. Det finns i dag ungefär 25 miljoner bönder i mer än 50 länder som är involverade i att producera kaffe. Men långt ifrån alla vet att kaffet kommer från ett bär, varit vin från början och kan bota sjukdomar.
Hur växer kaffe?
Kaffebönorna som vi känner till dem är egentligen frön i ett körsbärsliknande bär som växer på buskar. Varje kaffebär innehåller två frön. Det kallas bönor på grund av dess likhet med just bönor. Bara att känna doften av kaffe kan göra dig pigg. En grupp forskare har kommit fram till att enbart inhalering av kaffearomen kan ändra aktiviteten av vissa gener i hjärnan och ta bort sömnbrist. Och när du sedan dricker kaffet når koffeinet ditt blod extra snabbt.
Hur rostar man kaffe?
Innan rostningsprocessen börjar, sorterar kafferosteriet noggrant bönorna för att avlägsna eventuella defekter eller främmande material. Detta steg säkerställer att endast de bästa bönorna används, vilket är avgörande för kvaliteten på det färdiga kaffet.
Kafferosteriet värmer upp sin kafferostare till en specifik temperatur, ofta mellan 180°C till 240°C, beroende på den önskade rostningsgraden. Den exakta temperaturen är kritisk, eftersom den påverkar bönornas smakprofil.
Kaffebönorna läggs in i rostaren där de genomgår en metamorfos. Först förlorar de fukt och börjar sedan utveckla sin karakteristiska smak genom Maillardreaktionen och andra kemiska processer. Rostningen övervakas noggrant, och temperatur samt tid justeras för att uppnå önskad rostningsgrad, från ljus till mörk rost.
Efter att ha uppnått den önskade rostningsgraden kyls bönorna snabbt ner för att stoppa rostningsprocessen. Detta görs vanligtvis med hjälp av kall luft eller genom att sprida ut bönorna på en kylplatta. Snabb kylning är viktig för att bevara de önskade smakerna och aromerna.
Efter rostning får bönorna "vila" i flera timmar upp till flera dagar. Under denna tid avger bönorna koldioxid och utvecklar sin fulla smakprofil. Viloperiodens längd kan variera beroende på rostningsgraden och det specifika kaffets karaktär.
Mörkrostat kaffe har mindre koffein än ljusrostat, och även om smaken ofta är starkare bränner rostning faktiskt bort en del av koffeinet. Espresso betyder ”när något tvingas ut”. Detta eftersom kaffet görs genom att man tvingar kokande vatten genom pressad kaffesump. Och även om espresson har mer koffein per volym än vanligt kaffe, innehåller ändå en kopp en tredjedel mindre koffein mot en vanlig kopp kaffe eftersom det dricks i mindre kvantiteter. Kaffe med tillsatt grädde svalnar 20 procent långsammare än svart kaffe. Och när du tillsätter mjölk försvagar det effekten av koffein. Våra kroppar tar upp kaffe mycket långsammare när det innehåller mjölk vilket minskar koffeineffekten.
Var produceras mest kaffe?
Brasilien producerar 40 procent av världens kaffe, följt av Colombia och Vietnam. Hawaii är enda staten i USA som rent kommersiellt odlar kaffe. Eftersom kaffe växer bäst i klimat längs med ekvatorn är Hawaiis väder optimalt. Sedermera är den mest inflytelserika faktorn som avgör priset på kaffe i hela världen just vädret i Brasilien. Dåligt väder som torka och frost kan indikera en framtida brist på kaffe, och gör att priserna höjs.
I slutet av 1800-talet var en kopp kaffe ett givet inslag i de italienska arbetarnas dag, men de bryggmetoder som fanns att tillgå då tog värdefull tid från arbetstiden i fabrikerna. Uppfinnare vände sig till ångteknik i jakten på en snabbare bryggmetod. Och på världsutställningen i Berlin 1896 visades en maskin som kunde brygga 3000 koppar i timmen – många gånger snabbare än någon tidigare teknik. Nackdelen med tekniken var att kaffet smakade fruktansvärt, då kaffet kokades i vatten som var mycket varmare än de 93-96 grader som rekommenderas för kaffebryggning. År 1901 uppfann dock italienaren Luigi Bezzera en espressomaskin där varmt vatten pressades genom en kaffebehållare med hjälp av ångtryck. Hans maskin blev snart en succé och bidrog starkt till att Italien fortfarande ses som dryckens hemland.
Vi har det mesta du kan behöva för den där perfekta koppen. Huruvida du vill köpa färdigmalda bönor, mala själv i egen kvarn, koka kaffe i perkolator, trycka på en knapp på en helintegrerad espressomaskin eller brygga kaffet i färgglad bryggare hemma på diskbänken är upp till dig. Hur kaffet smakar som bäst avgör du.