Laga mat i ugnen: lätt, gott och nyttigt
Det finns många fördelar med att laga mat i ugnen: det kräver minimal tid framför spisen, maten behåller sin goda smak och sin näring, och för det mesta ryms maten i ett och samma samma kärl.
Ugnen, din vän i livspusslet
Att laga mat i ugnen är praktiskt ur många synvinklar. Det kräver oftast ganska lite passning, för det mesta räcker det med att sätta in maten och ställa äggklockan. Kanske behöver man kontrollera ytan framåt slutet, eller röra om någon gång eller två, men annars sköter maten sig själv. Ugnen är därför perfekt för den som vill lägga sin tid på andra saker än att stå vid spisen.
Några fördelar med att laga mat i ugnen:
Mindre disk. Eftersom allting ofta tillagas i ett och samma kärl i ugnen blir det mindre disk och stök i köket. Du hinner också städa undan medan maten står i ugnen och tillagas, utan att behöva hålla koll på kastruller som riskerar att koka över eller stekpannor som blir överhettade.
Allting blir färdigt samtidigt. Ugnstillagade maträtter utgörs ofta av en enda rätt, till exempel paj eller lasagne som serveras med en sallad. Fördelen där är att du inte behöver tänka på att tillbehör med olika tillagningstid ska bli färdiga ungefär samtidigt.
Enkelt att göra större mängder. Ugnen är perfekt att laga storkok i eller laga mat till många personer. Det är inte särskilt mycket jobbigare att sätta in två former istället för en, och energin utnyttjas dessutom till max.
Jämn temperatur. Risken att bränna maten minskar och maten får inte samma hårda stekyta. Maten blir jämnt tillagad.
Saftigt resultat. Mat som tillagas i ugnen blir ofta saftigare än mat som är stekt eller kokt på spisen, särskilt om den tillagas på lägre temperaturer.
Inget os. Genom att använda ugnen slipper man besvärande stekos i köket, och besparar köksfläkten på arbete (flitiga ugnsanvändare behöver dock rengöra ugnen relativt ofta, men det görs lätt och miljövänligt med grönsåpa).
Våra tips för matlagning i ugn
Använd ugnen för att steka
De flesta har koll på att rotfrukter, fisk och fågel är gott att tillaga i ugnen. Pajer, gratänger och rostade grönsaker är en självklarhet. Men ugnen kan användas till en hel del annat, till exempel för att steka både färs och biffar. Sätt in en ugnsform med lite smör, margarin eller olja i ugnen och hetta upp på hög värme (använder du olja, håll noga koll så att det inte blir för varmt. Smör är lättare att avgöra när det är lagom varmt för att steka i). Lägg i det du vill steka, och vänd runt det ett par gånger så att värmen sprids och så att maten får en stekyta runtom. Den största fördelen är att du slipper stekos i köket och att det går åt mindre fett än vid stekning i stekpanna. Tycker du att det skvätter fett inne i ugnen kan du täcka formen med en bit ugnsfolie.
Stektermometer
Det kan vara svårt att veta när en stek eller en ugnsbakad fisk är färdig och redo att ätas. Genom att använda en stektermometer så slipper du gissningsleken, och du riskerar inte att övertillaga köttet. Både fisk och kött som stått för länge i ugnen kan bli torrt och smaklöst. Vi säljer till exempel den här digitala termometern från Ströme, som kan fästas på ugnen med en magnet och som signalerar när önskad temperatur är uppnådd. Om det var någon som tvivlade på det så finns det givetvis även trådlösa termometrar som du kan koppla till din smartphone genom bluetooth.
Upptäck lergrytan
En lergryta är kanske det ultimata kärlet för matlagning i ugnen. Det är en riktig mirakelgryta, om ni frågar oss. Det är en ugnsform tillverkad av lera med tillhörande lock som ibland kallas för romargryta. Lergrytan lämpar sig fantastiskt väl för långkok, som stek, kyckling och givetvis olika sorters grytor, särskilt gott i lergryta blir currygrytor av olika slag. Lergrytan kan även användas för bakad potatis och till att baka bröd.
Det fina med lergrytan är att alla smaker koncentreras och framhävs. Vitaminer och näringsämnen bevaras och kokar inte bort. Tack vare det tättslutande locket smutsas inte ugnen ner med oljestänk. Matlagning i lergryta tar generellt sett lite längre tid än annan matlagning, men det är tid du kan utnyttja på andra sätt. Tillagningstiden inte särskilt känslig när man använder lergryta, så det hänger inte på sekunden. Viktigt att komma ihåg är att lergrytan ska läggas i blöt minst en kvart före den används, och att den ska ställas in en kall ugn.
Kyckling i lergryta
Kyckling är ruskigt gott tillaga i lergryta och resultatet blir mört, smakrikt och saftigt. Det går lika bra med hel kycklig som kyckligklubbor eller kyckligfiléer. Prova dig fram med kryddor och smakkombinationer du gillar, det är svårt att misslyckas med en lergryta!
Det enkla grundreceptet på helstekt kyckling i lergryta är som följer:
1. Skölj och torka av kycklingen.
2. Gnid in den med salt, peppar och de örter eller smaksättare du vill använda. Citron eller soja
ger bra smak åt kycklingen.
3. Fyll kycklingen med örter eller andra smakrika ingredienser som till exempel vitlök eller
chili.
4. Lägg kycklingen i den blötlagda lergrytan, antingen ensam eller tillsammans med eventuella
tillbehör, exempelvis rotfrukter eller grönsaker.
5. Pensla kycklingen med matfett och häll över antingen citronsaft, vatten eller vitt vin. Det ska
vara ett par deciliter vätska, gärna utblandat med buljong.
6. Lägg på locket på grytan och ställ in den i kall ugn. Sätt först därefter ugnen på ca
200°.
7. Tillaga i ungefär 1,5 timme, eller tills kycklingen är genomstekt. Använd gärna en
stektermometer.
8. Servera med önskade tillbehör som potatis, ris eller pasta och en sallad, eller varför inte
med ugnsbakade grönsaker eller rotfrukter.
Här finns ugnar av olika storlekar och modeller.