Kökets mest underskattade detalj
Köksfläkten betraktas ofta som kökets minst attraktiva detalj och som ett nödvändigt ont. Hur väljer du rätt köksfläkt och hur får du den att smälta in?
Köksfläktens betydelse
Köksfläkten är sällan det första man tänker på när man går i renoveringstankar. Ofta är fläkten något man kommer på i sista stund. Det är synd att det är så, eftersom fläkten är viktigare än man tror. En fläkt som väljs i all hast och som inte har funnits med i planeringen från början blir sällan riktigt lyckad. Kanske tvingas man välja en viss fläkt av utrymmesskäl, som till följd av det inte riktigt passar in i inredningen eller blir väldigt dyr. Ha fläkten i åtanke redan från början, så riskerar du inte att få en oväntad överraskning. Det lönar sig att skaffa lite kunskap om denna underskattade detalj som faktiskt spelar en oerhört viktig roll för miljön i ditt kök.
Design och trender
Idag finns det gott om köksfläktar som tar hänsyn till både design och funktion. Det finns de fläktar som ska vara så osynliga som möjligt, och de som sticker ut lite mer. Det är helt individuellt vilket man föredrar, men vi vill uppmana till att inte vara rädd för att välja en mer kaxig modell, så länge den går i linje med övrig köksinredning.
De allra flesta fläktar är i rostfritt stål eller någon nyans av metallic, men i vårt sortiment finns exempel på svarta och vita fläktar, och de med glasdetaljer. Vad gäller formen är fläkttrenden fortfarande mestadels kantig och platt, men det finns även trekantiga, svängda, rundade och cylinderliknande former. Vinklade fläktar, som hörs på namnet, sticker inte ut över spisen utan är vinklade vertikalt längs med väggen. Köksfläktar med vinkeldesign bidrar till en mer öppen yta och kan på så vis lätta upp rummet. Här hittar du exempel på vinklade fläktar från Thermex, Bosch och Siemens.
Hur väljer man rätt köksfläkt?
Frånluft eller kolfilter
Undersök först vad du har för möjligheter. Kan du välja en fläkt med frånluftsanslutning eller måste du välja en med kolfilter? En köksfläkt med frånluft måste anslutas till ventilation med utblås och inblås i väggen, medan en fläkt med kolfilter kan monteras utan anslutning.
Köksfläktens kapacitet
Därefter behöver du ta reda på hur mycket luft ditt kök rymmer genom att mäta rummets takhöjd och multiplicera med golvytan. En köksfläkts kapacitet anges i m3/h (kubikmeter luft per timme). Vi rekommenderar att du väljer en fläkt med kapacitet för mellan 10 till 20 gånger den mängd luft som köket rymmer. Tänk på att om du har öppen planlösning behöver din fläkt mycket hög kapacitet för att klara av att byta ut luften. En köksfläkt med för låg kapacitet kan bidra till att skapa en otrevlig miljö i hemmet och orsaka skada på möbler och inredning.
Olika fläktmodeller
Vägghängda fläktkåpor
Vägghängda fläktar sätts fast på väggen och kräver med andra ord ett tomt utrymme över spisen. De finns i många olika modeller och storlekar. Vägghängda fläktkåpor kan upplevas som stora och klumpiga, men om de väljs med eftertanke och med en design som passar in i ditt kök så kan de bli en fräck inredningsdetalj.
Frihängande köksfläkt
Du som har din spis i en köksö behöver en fläkt som är frihängande. Det betyder att fläkten monteras i taket och hänger rakt ner över köksön.
Inbyggnadsfläkt
För dig som vill att fläkten ska vara så osynlig som möjligt eller som har brist på väggutrymme finns ett stort utbud av köksfläktar som kan byggas in i överskåp eller monteras på undersidan av ett skåp (underbyggnadsfläkt).
Utdragbar köksfläkt
Utdragbara fläktar är varianter på inbyggnadsfläktar. De monteras in i överskåp och kan dras ut när de ska användas. På så vis tar de lite plats, eftersom de kan gömmas undan när de inte används.
Vad är annars viktigt att tänka på?
Rengöring
Det underlättar om köksfläkten är lätt att rengöra, både på utsidan och filtret. Vissa filter kan maskindiskas, vilket är en stor fördel. Annars går det bra att rengöra fläktfilter för hand, med hjälp av till exempel varmt vatten, ättika och bikarbonat, en gammal tandborste eller diskborste. En del fläktar har en elektronisk indikator som meddelar när filtret behöver rengöras.
Ljudnivå
En annan viktig detalj är att ta reda på hur hög ljudnivå en köksfläkt har. Man kan aldrig komma ifrån att en fläkt ger ifrån sig ljud, men särskilt i en öppen planlösning kan en högljudd fläkt vara störande. En behaglig miljö handlar lika mycket om bra luft som acceptabel ljudvolym.
Reglage och effekt
Reglagen på köksfläktar varierar: skjutreglage, vippströmbrytare, touchkontroll, elektroniska knappar. Känn efter om du har några preferenser. Oavsett reglage är det en fördel om det finns möjlighet att välja olika effekter och lägen för olika behov. Vissa fläktar kan känna av mängden os i luften och själva reglera sin effekt. Andra har ett så kallat intensivläge som automatiskt slås av efter ett antal minuter.
Belysning
Det kan vara behändigt med inbyggda spotlights i köksfläkten, både som arbetsbelysning medan man lagar mat, men också som snygg och dekorativ belysning för att skapa stämning i köket. Vanligast är LED-lampor eller halogenlampor.
Energiförbrukning
Precis som med alla andra vitvaror och hushållsprodukter så är det bra att vara medveten om hur mycket energi en fläkt förbrukar. En energisnål fläkt kostar generellt sett mer, men med tanke på att den kommer dra mindre el så jämnar kostnaden många gånger ut sig i det långa loppet.
Här hittar du vårt utbud av köksfläktar. Kontakta oss om du har frågor eller funderingar!