10 tips på mat att frysa in

Bröd och kött är självklart för många att stoppa i frysen. Men faktum är att frysen kan användas till långt mer än de flesta tror. Vi listar 10 bra tips på mat du kan frysa in.

Förvara mat i frysen

Frysen är en god vän i livspusslet och kan användas till det allra mesta. Det är inte bara varor från butikens frysdisk som kan läggas i frysen, utan frysen har många andra användningsområden. Det är otroligt smidigt att portionsförpacka luncher och frysa in, men även livsmedel som inte blivit tillagade kan med fördel förvaras i frysen för att komma till användning vid ett senare tillfälle.

Det mesta kan frysas in i traditionella fryspåsar. (Observera att det är skillnad på fryspåsar och plastpåsar. Plastpåsar är inte framtagna för att användas i frysen, utan fungerar bäst i kylskåpet eller i rumstemperatur.) Märk gärna fryspåsarna med frystejp och notera innehåll och datum, annars är det lätt att blanda ihop dem eller glömma bort hur länge påsarna har legat där. Tänk på att även infryst mat blir dålig med tiden, det är mycket få matvaror som bör frysas längre än 12 månader. Känsligare livsmedel som mejeriprodukter och fett kött och fet fisk ska inte förvaras i frysen längre än 2-3 månader.

För bästa hållbarhet i frysen ska temperaturen ligga på -18°. Idag är många nyare frysar utrustade med funktionen superinfrysning som garanterar bästa möjliga hållbarhet i frysen. Aktivera superinfrysningen innan du åker och handlar, så kommer maten att frysas in så snabbt som möjligt och frysens övriga innehåll inte värmas upp i onödan. 

Här kommer du direkt till vårt kyl- och fryssortiment.

10 frystips

1. Pajdeg, pizzadeg, bröddeg

Olika sorters deg förvaras med fördel i frysen. Gör en större sats och frys in i lagom stora bullar i fryspåsar. Du kommer tacka dig själv nästa gång det är paj- eller pizzadags! Även degar som innehåller jäst kan frysas, men se till att degen är färdigjäst innan infrysningen. Degar håller i ungefär två månader och ska tinas långsamt. Undvik att tina i mikrovågsugnen om det är jäst i degen.

2. Frukt och bär

Banan, mango, jordgubbar, hallon, vinbär, rabarber … listan är lång på alla frukter och bär som går bra att frysa in. Frukt håller i genomsnitt i upp till 12 månader. Undvik att frysa in råa äpplen, däremot går äppelmos utmärkt att frysa. 

3. Svamp

De flesta svampar kan frysas in om vätskan först avlägsnas. Rensa svampen och dela den eventuellt i mindre bitar. Lägg svampen i en kastrull utan vatten, och låt svampens eget vatten dunsta av under 10 minuter på låg värme. Frys in i tättslutande burkar eller fryspåsar. Den frysta svampen klarar sig i ungefär 6 månader.

4. Ägg

Råa ägg med skal ska hållas långt ifrån frysen, men knäckta, lätt vispade ägg går bra att förvara i en burk i frysen. Bara gulor kan frysas om de vispas sönder. Hållbarheten är ett par månader. Både ovispade och vispade äggvitor fungerar också fint att frysa, och de har längre hållbarhet än gulorna.

5. Mjölk, grädde och matfett

Mjölkprodukter går fint att förvara i frysen i upp till 3 månader. Tina varsamt, gärna i kylskåpet över natten. Grädde som har varit fryst går inte att vispa, men kan utan problem användas i matlagning. Smör kan frysas i ett par månader, margarin kan däremot förvaras i frysen i upp till ett år. Yoghurt och filmjölk bör inte frysas.

6. Ost

Börjar hårdosten sjunga på sista versen? Så länge osten inte är möglig är det en bra idé att riva osten, stoppa den i en fryspåse och använda i gratänger, pajer eller på pizzan. Mjukost eller färskost som keso, brie och chèvre kan frysas men kommer att förlora mycket av sin konsistens och smak. Vi rekommenderar därför att du äter upp den eller använder den i maten istället.

7. Örter

Färska örter som basilika, persilja och dill kan med fördel frysas in. Börjar basilikaplantan se lite ledsen ut framåt sensommaren? Plocka bladen, hacka dem och frys in. Tips! Lägg örterna i iskublådor så får du en lagom mängd.

8. Grönsaker och rotfrukter

De flesta grönsaker och rotfrukter (undantaget är sallad och gurka som inte trivs bra i frysen) håller länge i frysen, upp till 12 månader. Förväll grönsakerna först genom att koka dem ett par minuter. Lite otippade saker som kan frysas är avocado (mosad eller tärnad), rå lök (hackad eller i strimlor) och vitlök (som den är).

9. Bönor och linser

Är du en av dem som tycker om att slänga ihop mustiga grytor eller härliga sallader med bönor eller linser? Genom att koka större mängder baljväxter och frysa in i mindre portioner så har du alltid tillgång till bönor och linser. Dessutom blir det billigare än att köpa hem nya förpackningar varje vecka.

10. Pasta, ris och gryn

Kokt pasta, ris, bulgur, couscous, matvete går alltihop utmärkt att frysa in. Det är lätt att den där överblivna portionen ris åker i slasken, men den kan bli din räddning en annan dag när du står utan tillbehör till matlådan. Dock är potatis lite lurigare att frysa eftersom den lätt blir grynig när den tinar. Det gäller både kokt potatis och potatismos.

Du hittar vårt fryssortiment här.


klarna  swish  visa  mastercard  dsv  bring  schenker  postnord
Hos Vitvaruexperten.se hittar du vitvaror, köksprodukter och mycket mer.
svea Vitvaruexperten.com Nordic AB, Dåntorpsvägen 26, 136 50, Jordbro | Email: [email protected]